Pressemelding


 

Om seilas til 
Vinland 

Leif Erikssons 
kjølvann 
-
1000 år etter

Stiftelsen Mjøsen Lange på Lillehammer er eneste norske vikingskip som deltar på feiring av 1000 års jubileet til Leif Eriksson i Canada.

Dette skal markeres bla på L´anse aux Meadows på Newfoundland, stedet hvor Helge Ingstad fant rester etter norrøn boplass tidlig på 60 tallet. Funnstedet ble i 1978 oppført på UNESCOs liste over viktige historiske steder i verden. Vi er invitert av Viking Tourism Trail Assosiation (VTTA www.vikingtrail.org) som er en reiselivsorganisasjon for provinsene Labrador og Newfoundland.

Vi er invitert på en vikingseilas i kjølvannet av Leif Eriksson skip for 1000 år siden; fra Wonderstrand i Labrador over Belle Isle sundet og ned til L´anse aux Meadows nord på Newfoundland. I 1997 åpnet et museum med vikinghus som i år blir utvidet med langhus og telt.

Vikingskipet Mjøsen Lange har tidligere vært på vikingarrangementer i Norge, Sverige og Frankrike og har bred erfaring med kulturutveksling og profilering med skipet som "scene". Vikingskipet er bygget i Bjørkedalen på Vestlandet og har plass til 10 roere og har et råseil på 16 kvadratmeter. Vi har en spesialhenger som gjør at vi kan raskt flytte skipet og enkelt sjø- og landsette det uten kran eller andre hjelpemidler.

Markeringene fokuserer på at dette er den eneste kjente vikingbosettingen i Nord Amerika. Nordisk Råd har bidratt til museumsutstilling på Newfoundland. Arrangementet vil få meget stor oppmerksomhet i media i Canada og Nordamerika i denne perioden.

Vi vil sette seil 20. juli i Red Bay på Labradorkysten og seile fram til 4. august på Newfoundlands kysten. Hovedmarkeringen vil være 28. juli ved L´anse aux Meadows med innseiling sammen med 14 andre skip fra 7 nasjoner kl 14.00. Kongehus og statsledere i mange land er invitert.

Kontaktperson for mer informasjon om viking reisen til Leif Erikssons Vinland er:
Kai Gjessing:
 A-post:  Storgt 121, N-2615,
 E-post: Kai Gjessing@hil.no,
 Mobilnr:  +47 907 77 108


 


Ansvarlig for innhold av denne side: Kai.Gjessing@hil.no Sist oppdatert 9. februar 2000